onsdag 10 februari 2010

Saco Studentråds nyhetsbrev

I Saco Studentråds senaste nyhetsbrev, refereras till en krönika på den här bloggen som skrevs av Emma Brulin, som satt i Studentrådets styrelse under verksamhetsåret 2008/2009 gällande positiv särbehandling. I korthet handlar texten om att både positiv särbehandling och kvotering är orättvisa verktyg för urval, och istället bör "alla ... få samma förutsättningar till ett fullständigt gymnasiebetyg som motsvarar deras kunskaper och engagemang på vilka de senare kan söka till högskolan." Det är en lovvärd text, men jag vill gärna förtydliga läget lite:

* Den här bloggen skapades med tanken på att tidigare inlägg skulle finnas kvar, för att det skall gå att följa Studentrådstyrelsen och vad den gör och vad som händer. Däremot har Studentrådets styrelse inget fast åsiktsprogram, utan styrelsens åsikter är avhängigt för styrelsen som sitter för verksamhetsåret. Den enda egentliga styrning som finns är värdegrunden och årsmötets beslut. Inlägget som referats representerar alltså föregående års styrelse och inte denna sittandes. I sak håller dock en majoritet av nuvarande styrelsen med om att både positiv särbehandling och kvotering är trubbiga instrument.

* Eftersom det tidigare varit en sådan brist på styrning för nutillträdande styrelser - hjulet har behövt uppfinnas varje gång en nyvald sådan funnits - så kommer styrelsen under våren att arbeta fram ett förslag till åsiktsprogram och lägga fram till årsmötet. Ett sådant gör att det blir mer kontinuitet och tydlighet i vilka åsikter Studentrådet i Akademikerförbundet SSR innehar.

* Slutligen vill jag säga att jag tycker Emmas text är bra, men att jag personligen tror att positiv särbehandling kan vara ett instrument för att få en mer jämställd högskola. Bland professorer är som synes det behovet skriande stort.

Over and out
Nils

Inga kommentarer: