måndag 28 juni 2010

"Skämtet arbetsmarknaden" - sjunkande skeppet CUF

Har tyvärr missat skriva om CUF:s kampanj om att "arbetsmarknaden är ett stort djävla skämt". CUF är Centerns ungdomsförbund som tagit rollen som ett av de mest nyliberala ungdomspartierna. Poängen med kampanjen verkar vara att alla lagar om arbetsrätt är skit, och tar man bort dem får alla ungdomar jobb. Hur det är med lagarna må vara en sak och att LAS, Lagen om anställningsskydd, skall vara föremål för en öppen och konstruktiv diskussion och inte per se ses som något enkom positivt är för mig självklart, även om det per definition rimligen inte är skit utan snarare tvärtom med en lag som stärker arbetstagares rättigheter.

Studentrådets styrelse har under året diskuterat LAS och sett både för- men också nackdelar med den. Ett viktigt argument som ibland framförs som argument för är att LAS inte påverkar rörligheten eftersom rörligheten är mycket tydlig; när det finns en rörlighet, finns inte heller inlåsning? Men motsatt kan frågan vara om inte rörligheten finns just för att arbetsgivare inte vågar fastanställa på grund av att man inte vågar ta risken med att anställa en stor styrka som sedan har ett invecklat regelverk för uppsägning om företaget exempelvis går dåligt, i enlighet med LAS-reglerna. Visstid eller vikariat är ofta det som gäller oss yngre vid första anställningen. Ofta för att arbetsgivaren då kommer undan med fastanställning utan kan godtyckligt bestämma efter den första anställningstiden om man får vara kvar. Denna motsattssida ges sällan utrymme i den polemiska debatten. Vilket är synd, eftersom det behövs en saklig diskussion och förslag på hur det skall förbättras för unga akademiker. Det hade varit positivt om CUF istället problematiserat den vägen istället för att skrikit högt med clownnäsor.

För samtidigt är naturligtvis det fackliga perspektivet centralt. Tanken att arbetsgivare ännu mer än i nuvarande läge och helt godtyckligt efter tycke och smak skall kunna sparka ungdomar en dag för att anställa nya den nästa är horribel. Det skulle innebära att en stor, stor del av de lagstadgade rättigheter man har i arbetslivet dras undan fötterna för arbetstagarna på en dag.

CUF:s lösning på att minska ungdomsarbetslösheten är just detta. CUF menar på fullt allvar att ungdomsarbetslösheten skulle minska på grund av att en semidispositiv - alltså en lag "som kan avtalas bort eller inskränkas genom vissa förutbestämda sätt" - lagstiftning avskaffas. Tanken att det skulle leda till en fastanställning för unga akademiker vid första jobbet har jag väldigt svårt att se. En högre relativt anställningsnivå kanske, men godtyckligheten blir bara ännu större. Att sedan göra en politisk kampanj med gröna clownäsor... ja. Kommentarer överflödiga, desperationen måste vara fullkomlig i CUF:s tankesmedjor.

Är det inte mer relevant för oss som akademiker att som Saco Studentråd i rapporten En bro över glappet istället prata om bristen på arbetslivsanknyting i studierna eller om den katastrofala resurstilldelningen, (vilken till och med Riksrevision tog upp under våren)?

Läs:
- Cirkusen - själva kampanjen
- Lisa Gemmel på Sacobloggen - Därför har Centerns ungdomsförbund fel
- Lisa Gemmel på sin blogg - LAS-kramare och LAS-hatare. [Mycket sakligt och bra.]
- Akademikerförbundet SSR:s rapport - Rörlighet - lag eller lagom? - om LAS, den svenska modellen och rörligheten på arbetsmarknaden
- Debatten på Newsmill, "CUF:s kampanj mot facket"
- Elin Löfroth skriver på Naturvetarna Students blogg

/Nils Jobring

Inga kommentarer: