onsdag 2 april 2014

Smakbitar från Akademikernas Högskolepolitiska Forum #kunskapslandet

Så här dagen efter första april och skämtarnas dag, har den högre utbildningen stått i fokus på Akademikernas Högskolepolitiska Forum och det har varit flera intresseväckande talare så som Alison Wolf. Utbildningspolitik har diskuterats från höger till vänster med utbildningspolitiska representanter och partiledare. Resurstilldelningssystemet har återigen beskrivits som bristande och föråldrat, högskolestiftelser har kritiserats, högre utbildning har benämnts som en viktig del för hela livet och hela landet och fastlagd generiska kunskapen har diskuterats som en del av högre utbildning.

Av de många panelsamtal som dagen har bestått av, tänker jag bland annat på ”Hur arbetsmarknadsanpassad kan och bör akademisk utbildning vara?” där Emelie Liljefält beskrev att matchning av rätt utbildning till rätt jobb, inte alltid är bäst. Om arbetsgivare vågar matcha lite fel, får de anställda ett mer stimulerande arbete att växa in i.

Att utbilda människor som kommer ut i arbetslivet exempelvis 3-5 år efter utbildningens start, gör att studenter måste se in i spåkulan och spekulera kring vad de bör inrikta sig mot, för att få arbete i framtiden. Det nämndes att det är fler studenter i högre utbildning och att det kan vara en del av matchningsproblematiken, därför måste studenter få stöd till att skapa nya nischer på arbetsmarknaden utifrån den kunskap de besitter och därmed skapa en stark och innovativ utveckling av arbetsmarknaden.  

Våriga hälsningar från Akademikerförbundets Studentrådsstyrelse,
Ledamot Karolin Johansson


Inga kommentarer: