onsdag 25 februari 2009

Kårobligatoriet avskaffas...

Det är svårt att vara aktiv student och inte ha en åsikt i frågan om kårobligatoriet. Idag presenterade Leijonborg i alla fall regeringens förslag till proposition som ska läggas fram för riksdagen i mars. Domen: Kårobligatoriet avskaffas 1 juli 2010!

Som värnare av föreningsfriheten är det bara att hylla förslaget. Obligatoriet är, för att använda Stina Hambergs uttryck, ett principiellt fel. Dock går det inte att helt bort se från de farhågor kring studentinflytandet som så väl Saco Studentråd men framför allt SFS tar upp. Studentinflytande är viktigt på våra lärosäten. Inflytandet får inte bli en frågan om ekonomi och med stor sannolikhet kommer kårerna att behöva ekonomiskt stöd i en övergångsperiod. Frågan är då hur långt de 105 kronorna per student och år som regeringen föreslår räcker??? Positivt i förslaget är den skattefrihet som regeringen avser låta kårer och nationer behålla.

En annan aspekt i diskussionen bland studentaktiva idag är frågan om hur kårerna ska hinna förbereda sig. Min tanke är då att jag har varit studentkårs aktiv sen 2006 och under hela den tiden har frågan varit aktuellt. Förvisso kan det vara svårt att förbereda sig på något man inte är säker på hur det ska sluta men..... beslutet kan knappast komma som en större chock för någon inblanda.

Det ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingen. Nu är det upp till Sveriges kårer att visa för sina medlemmar vilken viktig roll de spelar inom utbildningsväsendet. Samt att visa hur kul det är att vara kåraktiv! För det råder ingen tvekan om att halva nöjet med att studera är alla möjligheter till engagemang!

Inga kommentarer: