lördag 16 maj 2009

Kongressen dag 2 - Studentrådet jublar!

Idag har kongressen fortsatt. Verksamhetsberättelser och revisionsberättelse har tagits, ansvarsfrihet har utdelats. (Härligt för undertecknad att vara ansvarsbefriad för sin tid i förbundsstyrelsen 2008 ;-) )

Efter lunch ajournerades förhandlingarna för ett seminarium om Socialpolitiken -en debatt som försvann! Delegaterna fick lyssna på politiker, professor, förvaltningschef likväl som förbundets syn på hur den socialpolitiskadiskussionen ska hållas levande. För er som inte hade förmånen att få lyssna på debattörerna vill vi rekommendera förbundets nya bok Spaning efter socialpolitiken!

Efter lite kaffe inledes så äntligen förhandlingarna igen, och tillsammans med många andra viktiga motioner behandlades ett par av Studentrådets motioner, samt studerandemedlem Robert Zakrissons motion. Förbundsstyrelsen hade yrkat bifall på införandet av ett mentorskapsprogram vilket även bifölls av kongressen. Studentrådet hade även fått förbundsstyrelsens bifall i frågan om studentersrätt till praktik samt till a-kassa efter avslutade studier, även här gick kongressen på förbundsstyrelsens bifalls yrkande. I frågan om studenters trygghet hade förbunsstyrelsen valt att bifalla fyra av att-satserna och besvara en (att-satts tre). Studentrådet gjorde en justering i tredje att-satsen genom att stryka sista meningen och fick därmed med sig förbundsstyrelsen att jämka sig med det nya förslaget.

Studentrådet valde även att göra ett tilläggsyrkande till Zakrissons motion om en höjning av studiemedlet. Zakrissson hade yrkat på en höjning med 1500:- per månad. Förbundsstyrelsen ställde sig i sitt svar positiva till en höjning men ville inte binda sig tilll en fast summa. Studentrådet hakade på förbundsstyrelsens svar och gjorde ett tilläggsyrkande om att förbundet ska jobba för en höjning av studiemedlet samt för att bidragsdelen på sikt ska utgöra hälften av studiemedelsbeloppet. Studentrådet fick med detta ändringsyrkande med sig både förbundsstyrelsen och kongressen.

Flera av studentrådets delegater har idag gjort sin debut i talarstolen, en debut de klarat med bravur! Imorgon fortsätter förhandlingarna och studentrådet har ett par hjärtefrågor till att bevaka. (undertecknad kan dock skvallra om att dessa i alla fall fått förbundsstyrelsens bifall, men man får aldrig känna sig säker förän frågorna är bifallna av kongressen). Men ikväll är det i alla fall en nöjd och stolt studentdelegation som förbereder sig inför den stundande kongressmiddagen!

Ps det är även en nöjd och stolt förbundsstyrelse som ser framemot denna högtidsmiddag och jag (tror nog) att jag vågar säga att det är en nöjd kongress som fattat viktiga beslut under denna första förhandlingsdag

Inga kommentarer: