Malin Hasselblads krönika om bostadsbrist, akademikern hösten 2010.
När jag skriver detta ligger augustis sommarlöften ännu kvar i luften. En liten skälvande stund av ledighet eller jobb ligger mellan oss och terminsstarten. Många fortsätter tidigare studier, men för andra är detta den första studieterminen och förväntningarna liksom osäkerheten kan vara stor. Var ska jag bo någonstans? Kommer jag att hitta kompisar? Kommer jag att klara tentorna?
Höstterminen 2010 utmärker sig mot sina föregångare på en punkt. Det där lilla inbetalningskortet man var tvungen att ta hand om innan man kunde registrera sig på kursen är inte längre fullt lika uppfordrande där det ligger i posthögen. Just det, kårobligatoriet har ju tagits bort!
Kårobligatorium för högre studier i Sverige har en lång historia. Redan 1667 infördes obligatoriskt medlemskap i nationsföreningarna, och år 1908 blev medlemskap i studentkår obligatoriskt. Den 1 juli i år upphörde detta krav. Helt plötsligt är det nu upp till kårerna att formulera varför man ska engagera sig studentfackligt.
För föreningsfrihetens skull är det bra att kårobligatoriet slopas. Men vi som är studenter och politiskt intresserade – eller bara intresserade av att få bo någonstans, av att omfattas av de sociala trygghetssystemen, av att få ut litteraturlistorna i tid eller annat man kan kämpa för i studentpolitiken – ställs inför en kritisk övergångsperiod. Många studentkårer kommer att minska,
medan andra kårer kommer att öka i storlek. Det är naturliga förändringar, men de får inte försvaga studentrörelsen.
Det saknas inte politiska processer att bevaka just nu: bara den senaste veckan har det diskuterats om vi ska införa ett nytt treterminssystem, många har upprörts över de nya antagningsreglerna som kan stänga ute dem med äldre gymnasiebetyg, med mera. Politiken har konkret bäring på våra möjligheter att lyckas med våra livsplaner och kräver vårt deltagande.
Du som läser detta är kanske redan studerandemedlem i Akademikerförbundet SSR.
Fackföreningarnas studerandesektioner och kårerna står inte på något sätt i motsatsförhållande till varandra. Vi fokuserar ibland på olika saker, vi tar ibland olika positioner i specifika frågor, men vårt gemensamma intresse är att ha en välformulerad och aktiv studentröst i Sverige. Därför vill vi från
SSR Studentråds sida uppmuntra dig som just nu går in i dina studier, eller dig som hittills inte brytt dig, att engagera dig i en studentkår eller här i SSR, att driva opinionsarbete på nätet eller på vad sätt du vill. Låt det här bli året du bedriver politik!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar