onsdag 24 augusti 2011

Minnen från Almedalen

En delegation bestående av tre personer ur Akademikerförbundet SSR:s studentråd: Tatijana Ristic-Peric (vice ordförande), Elias Tony (ledamot) samt Jenny Grenander (ombudsman på Akademikerförbundet SSR med fokus på studentpolitiska frågor) begav sig till Almedalen för att övervaka och delta i politikerveckan den 4-7 juli 2011.

Missionen var att fortbilda det nyinträdda studentrådet genom att besöka seminarium som erbjöd studentpolitisk substans men även att lära av förbundets seminarium som hade en samhällspolitisk relevans. Då vi bara var tre dagar i Almedalen var det viktigt att agera effektivt.

Vi hjälpte förbundet (Akademikerförbundet SSR) med att komma i ordning, marknadsföra sina seminarier samt ställa i ordning efter dem. Marknadsföringen av oss som det nya studentrådet samt förbundets seminarium skedde dygnet runt. Det spelade ingen roll om vi var ”civilklädda” eller hade Akademikerförbundet SSR:s förbundströjor på oss.

Delegationen bistod även SACO genom att bemanna SACO: bordet i SACO: huset. Förutom detta deltog vi i en rad olika seminarium som de olika SACO förbunden höll i (till exempel: ”lönar det sig att ta en dubbel examen”)men även seminarium som arrangerades av andra fackförbund som står utanför SACO, exempelvis TCO:s seminarium ”Förändras eller Dö” (alla med anknytning till studentpolitiska frågor) samt tillhörande mingel. Vi valde att delta i seminarium och mingel som hölls av SFS och LSU för att uppfatta deras syn kring olika studentpolitiska frågor samt visa upp en del av det nya studentrådet och därigenom knyta olika viktiga kontakter med organisationerna och förbunden.

För att inte hamna i ett träsk av enbart fackförbund eller olika studentorganisationer valde vi även att delta i seminarium som hölls av andra organisationer, till exempel Swedbank: s seminarium angående praktik som leder till ett fast jobb. Denna fråga är en mycket komplex fråga som Swedbank i detta fall väljer att lösa genom att utöka de olika praktikplatserna runt om i landet på bankens filialer med flera tusen platser, detta för att de anser att en praktikplats lättare leder till ett arbete jämfört med en spontan ansökan. Tre intensiva dagar i Almedalen var oerhört lärorika och roliga. Vi lyckades införliva vår mission (synas, delta samt lära) med råge. Det nya studentrådet är här för att stanna (i alla fall ett år till)!






1 kommentar:

Stolt SSR:are sa...

Mycket bra jobb!
Jag tycker att ni (Studentrådet) behöver göra mer väsen av er på utvalda, relevanta forum!