Studentrådet har en stående krönika på campussidorna i Akademikerförbundet SSR:s forbundstidning Akademikern. Krönikan kommer även publiceras här på bloggen varje månad. I detta nummer skriver studentrådets Merima Colak om studenters bostadssituation.
När får jag plocka upp tallrikarna från källaren?
Ett och ett halvt år har gått sedan jag påbörjade mina högskolestudier och jag står fortfarande inte på första plats i bostadskön. Inte ovanligt tänker många, frustrerande tänker jag! Det är inte sällsynt med studenter som bor på vandrarhem, sover på andras soffor, ja till och med tältar. Bostadsbristen är utan tvivel ett av studenternas främsta problem. Kötiderna för studentbostäder, på de större studieorterna, är längre än ett år. Vad ska en student då ta sig till när man inte har råd att bo på hotell eller köpa bostadsrätt?
Stunden när det positiva antagningsbeskedet kommer är lycklig. För dem flesta innebär det även att man flyttar till sitt allra första egna hem. Jag såg fram emot att få inreda min lägenhet, bjuda hem vänner på middag, använda tallrikarna jag fyndat. Men istället står dessa tallrikar, ett och ett halvt år senare, fortfarande och dammar i källaren.
Vad som väntar alla blivande högskolestuderande är ofta en tid i ovisshet samt otrygghet. Många studenter tvingas bo hemma, pendla långa avstånd eller bo under oacceptabla hemförhållanden. Det händer även att studenter tvingas säga nej till en utbildning för att det inte finns bostäder. Bostadsbristen skapar stress för många studenter. I stället för att fokusera på studier tvingas man varje dag tampas med faktumet att man inte har någonstans att bo eller att andrahandskontraktet snart går ut. Jag anser att en bostad ska vara en rättighet. Därför måste bostadsfrågan aktualiseras mer.
Merima Colak
1 kommentar:
Ett bra inlägg! Jag har haft turen att kunna plugga på en decentraliserad utbildning och det är jag riktigt tacksam för.
Bostaden är den viktigaste faktorn för en blivande student, jag känner många studenter som visserligen har fått tag i en bostad men betalar absolut för mycket.
En tanke är att staten eller kommunen kan ordna särskilda boenden för enbart studenter som dessutom är billigaa i hyra. Att de inte behöver generera någon vinst.
lycka till med ert fortsatt viktiga arbete med studentbostäder!
Skicka en kommentar