tisdag 29 juni 2010

Endast utländska och icke-europeiska studenter betala skall

Så har det nu skett.

Regeringens proposition 2009/10:65 om införande av studieavgifter för utländska studenter har blivit verklighet. Propositionen innebär, enligt Regeringens egen text, att "högskoleutbildning ska vara avgiftsfri för den som är svensk medborgare, medborgare inom EU/EES eller Schweiz. Vidare gör regeringen bedömningen att medborgare från övriga länder, s.k. tredjelandstudenter, ska betala en avgift för sin högskoleutbildning [...]" Som jag tidigare uttalat i ett pressmeddelande från förbundet tillsammans med Ursula Berge innebär detta en uppenbar diskriminering mot de betalande studenterna. Precis som pressmeddelandet gör gällande innebär avgiftsinförandet ett Tragiskt slut för idén om rätten till utbildning. Värt att notera är att Akademikerförbundet SSR är ett av få Saco-förbund som tagit ställning mot studieavgifter, Sacos kongress gav i november 2009 avslag till motionen om studieavgiftsmotstånd.

Det som nu skett är att Lunds universitet som första universitet/högskola nu beslutat om vad priserna för utbildningarna kommer att bli hösten 2011 då avgifter börjar tas ut. Regeringens text som förklarar detta, alltså att högskolorna själva sätter prislappen för utbildningarna, är: "Universiteten och högskolorna avses själva bestämma studieavgifternas storlek, utifrån principen om full kostnadstäckning." Det innebär alltså att avgifterna måste täcka de utgifter ett eventuellt bortfall av utländska studenter innebär. Eftersom risken dock är överhängande att universitetet tappar studenter på grund av avgifterna, något Lunds studentkårer påpekar i ett pressmeddelande, blir frågan om reformen verkligen innebär att svensk högskoleutbildning kommer kunna "konkurrera med hög kvalitet och goda studiemiljöer, inte med gratis utbildning." Det är inte märkligt om det blir ett bortfall med tanke på hur dyrt det kommer bli att studera för de som måste betala. Mycket dyrt. Effekten blir därmed med största sannolikhet ett bortfall av studenter vilket diametralt motsatt mot Regeringens ambitioner innebär en kvalitetssänkning.

Till den sorgliga soppan tillkommer också det faktum att det finns en överhängande smittorisk - alltså en risk att studieavgifter på kort tid kommer att införas även för svenska studenter.

Precis som SULF skriver är "kvalitiativ utbildning inte en handelsvara." Bildning i samhället har positiva effekter för hela befolkningen. Det kan utjämna skillnader, hjälpa de som söker arbete, öka medvetenheten i olika frågor. Att högre utbildning är avgifsfri i Sverige är helt centralt för hela landet. Låt det få bli så.

/Nils Jobring

*

PS. I Studentrådets åsiktsprogram står det numera, att enligt Studentrådet
- utbildning skall vara avgiftsfri för alla studenter i Sverige
- inte bör införas studieavgifter för utländska studenter i Sverige

Motståndet mot de onödiga, inskränkta, kvalitetssänkande och diskriminerande idéerna om studieavgifter för utländska studenter kommer alltså att bestå från Studentrådets sida. DS.

***

Svar på kommentaren .... och du tycker att det alltså är OK att svenska skattebetalare skall stå för notan - att utländska elever med snorrika familjer skall få "gratis" utbildning i Sverige. Snacka om att vara inskränkt, det går ju jättebra att vara generös, när man inte själv behöver stå för notan.

SVAR: Ja. Självfallet. Det är en solidarisk princip. Dessutom är det inte dåligt utan positivt för Sverige att studenter kommer hit från andra länder och kanske även stannar för arbete. Huruvida familjerna är "snorrika" är inte relevant för principen om avgifsfri utbildning. Dessutom är det endast en marginell del av den totala andelen studenter i Sverige som är från s k tredjelandsländer. Däremot söker väldigt många studenter hit (inte alla kommer/kan komma hit sedan) men då kan man exempelvis anpassa antagningssystem för gruppen vilket i viss mån redan har gjorts. Sedan har jag svårt att se att ett land med nio miljoner invånare skall konkurrera med elituniversitet i Europa eller USA.

4 kommentarer:

Anonym sa...

.... och du tycker att det alltså är OK att svenska skattebetalare skall stå för notan - att utländska elever med snorrika familjer skall få "gratis" utbildning i Sverige. Snacka om att vara inskränkt, det går ju jättebra att vara generös, när man inte själv behöver stå för notan.

Jan Schaffer sa...

Anon #1:
På vilket sätt är vi som svenska skattebetalare inte berättigade att vara generösa?

Jag betalar gärna mera skatt för möjligheten att utländska studenter ska få plugga i sverige. Rent värde/moral mässigt anser jag det värt det.

Om du sen vill göra någon slags "det är inte värt det" analys så kan ju alla som pluggat högskoleutbildningar med utländska studenter konfirmera att antingen så stannar dessa kvar i sverige och blir själva skattebetalare eller så återvänder dom ut i världen där ALLA som pluggade med dom har användning av detta extendade kontaktnät och väldigt mycket businessmöjligheter kan ske pga detta.

Anonym sa...

Problemet idag är att de utländska studenterna dränerar universitetssverige på pengar då kostnaderna för att hantera och anta dessa studenter är så höga. Detta sänker utbildningskvaliteten för svenska studenter då vi tvingas ta resurser från denna grupp för att kompensera. Då resurstilldelningen är otillräcklig för att bedriva högklassig undervisning inom humaniora och samhällsvetenskap så blir detta ytterligare sten på börda.

Studentrådet sa...

Det vore intressant att se någon form av statistiskt underlag på det du menar "dränerar" universitetssverige. Eftersom andelen utländska studenter från tredje land är väldigt högt räknat max 10 % av den totala studentandelen i Sverige påverkar detta knappast resurstilldelningen. Resurstilldelningen har varit eftersatt länge och måste höjas oavsett om studenterna betalar avgifter eller ej. Avgifterna skall som jag redan skrivit nämligen bara inkludera kostnadstäckning.