För de som har äldre gymnasiebetyg än 2003 räknas inte de nya meritpoängen med i vid ansökan och därmed blir ungefär ett 100-tal utbildningar inte möjliga att söka på äldre gymnasiebetyg. Det som återstår är högskoleprovet sedan arbetslivserfarenhet via 25:4 fasas ut. Risken är att beslutet leder till en ökad snedrekrytering eller snarare en ökad homogenisering av studentgruppen när inte äldre sökanden har samma möjligheter att ta sig in på universiteten.
Peter Honeth, statssekreterare på Utbildningsdepartementet menar att det inte är någon överraskning att reformen slår som den gör men säger vidare till sydsvenskan.se att de som drabbats haft flera år på sig att söka in.
Flera samhälls- och beteendevetenskapliga utbildningar har idag äldre studenter och reformen riskerar stänga ute många nya potentiella studenter som kunde bidraget med nya kunskaper och infallsvinklar. Möjligheten för personer med äldre betyg att byta karriär eller vidareutbilda sig har minskats och dessvärre kan man ana att reformen tillsammans med införandet av avgifter för utbildningen i framtiden kommer att leda till att kunskap går förlorad.
Uppdatering
DN har hakat på och skrivit om meritbetygen. DN har låtit Verket för högskoleservice ta fram statistik och skriver att det rör sig om 5786 personer som sökt in till hösten men som inte har en chans eftersom deras betyg är inte kan konkurera med de som har meritpoäng.
Det är 5786 personer för mycket som inte får möjlighet att konkurrera om platserna för att de valt att göra något annat några år eller läst upp betyg i efterhand.
/Henrik Angel
1 kommentar:
Hej jag stöder er ståndpunkt och tycker att detta är ett typfall av byråkrati som förhindrar människor från att förverkliga sina livsplaner. De som har gått ut med 20,0 innan 2003 har ju inte ansträngt sig eller kämpat mindre än de som går ut efter 2003. Det blir ju väldigt märkligt när politiken sätter artificiella gränser för människors drömmar. Dessutom tror jag inte på en politik som kräver att man som nybakad student ska ha helt klart för sig vad man vill syssla med resten av livet. I många av de program som kräver 20,0 - läkare, psykolog etc anser jag att man har stor nytta av både arbets- och livserfarenhet. Dessutom är Sveriges (tidigare) flexibla utbildningssystem där människor genom hela livet har möjlighet att sadla om en styrka som har hjälpt Sverige under kristider när många jobb försvinner och delar arbetskraften snabbt måste utbildas för de sektorer där arbete finns. Jag tycker Sveriges samlad studentkår borde driva frågan.
/Kajsa
Skicka en kommentar