torsdag 22 juli 2010

Tre glada nyheter

Dagen bjöd på tre intressant nyheter för oss studenter, trots att det är sommar och sol har man visst tänkt lite på oss också i valrörelsen.

Regeringen och Socialdemokraterna har aviserat att de vill undersöka en övergång till tre-terminers system istället för det nuvarande med två och ett långt sommaruppehåll. Till årets sommarkurser var det 32 000 personer som sökte till 700 olika kurser. Visserligen faller en hel som jag själv bort på grund av sommarjobb som dyker upp.
Personligen ställer jag mig positiv till tre terminer istället för två då det innebär att man blir färdig snabbare med sin utbildning och slipper söka sommarkursen som i realiteten innebär att man läser tre terminer ändå. Nackdelen är att möjligheten till kvalificerade sommarjobb försvinner men det borde gå att lösa med en praktiktermin förlagd till sommaren på de utbildningar det kan anses lämpligt. En övergång hade även underlättat exempelvis i de fall omtentor, opponeringar osv är aktuella, man slipper vänta till augusti/september för att få en ny chans.
Man kan ana att det största motståndet finns inom lärarkåren som haft möjlighet till lite extra ledighet, men även där hoppas jag man kan se till studenternas bästa och se vinsten med tre terminer.

SVD, DN, Sydsvenskan

Idag kom även besked om att regeringen skall se över meritvärdessystemet och framförallt de del som stänger ute sökande över 27år från en rad utbildningar. Tobias Krantz säger till DN (att) ”Vi får vara ärliga och säga att vi inte förutsett alla konsekvenser, säger högskole- och forskningsminister (FP).”

Dagens tredje trevliga beskedet att nio universitet får tillstånd och möjlighet att hyra ut studentlägenheter. Ett glädjande besked då bostadssituationen för studenter har stora behov av förbättring. Byggs det fler lägenheter kan fler välja att studera och det ökar förhoppningsvis även antalet lediga vanliga lägenheter då den ordinarie bostadsmarknaden avlastas något.

/Henrik Angel

Inga kommentarer: