onsdag 19 oktober 2011

Mido öppnade mina ögon

Studentrådet har en stående krönika på campussidorna i Akademikerförbundet SSR:s forbundstidning Akademikern. Krönikan kommer även publiceras här på bloggen varje månad. I detta nummer skriver studentrådets Deni Milanovic.

Jag kommer aldrig glömma ögonblicket när demonstrationerna på Tahirtorget i Egypten började. Jag och min vän Mido satt framför min tv och var oroliga över vad som skulle ske. Jag förstod inte så mycket, vad är det som håller på ske i Egypten tänkte jag? Detta turistland var väl alltid fredlig? Min vän Mido som då var utbytesstudent fick mig att förstå vad som egentligen håller på att ske i Egypten. Genom att förstå så kunde jag relatera och genom att relatera så kunde jag känna empati.

Mido är nu återigen i Egypten, han har inte råd att betala studieavgiften. Totalt har 1 280 utomeuropeiska studenter betalat in sina studieavgifter den 15 juni 2011 visar en sammanställning från Högskoleverket. Införandet av studieavgift för studenter som är bosatta utanför EU/ESS och Schweiz har lett till en kraftig minskning av utomeuropeiska studenter som vill studera vid våra svenska universitet. Antalet 1 280 kan jämföras med de 16 600 som fanns här läsåret 2009/2010. Studieavgiften ligger på minst 95 000 kronor per år.

Genom att stänga dörren för de studenter som har det ekonomiskt svårast så stänger vi dörren till de som behöver vårat bistånd som mest. Skattepengar är ett ämne som oftast nämns i debatten kring studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Frågan om vi ska "slösa" våra skattepengar på icke svenska medborgare väcker känslor och allierar sig med våra individualistiska mänskliga egenskaper. Att bidra till att "andra" får det bättre är ur ett ekonomiskt, diplomatiskt och humanistiskt perspektiv inget anat än positivt.

Genom att införa studieavgifter motarbetar vi en grundläggande princip som under många år har vuxit fram i vårt välfärdssamhälle, “Alla oavsett, kön, klass , hudfärg eller sexuell läggning ska ha möjlighet till utbildning”. Vi måste ställa oss frågan hur det kommer sig att sådana principiella åsikter inte appliceras universellt på alla människor som har en önskan att studera i Sverige? Istället för att införa studieavgifter och på detta sätt skapa en andra klass studenter så borde regeringen ha utformat särskilda antagningenskrav som syftar på att ta emot studenter från hela världen där särskilt fokus borde läggas på balansera ut antalet manliga och kvinnliga utbytesstudenter och freemovers .

Utomeuropeiska utbytesstudenter bidrar till en mångfald på svenska lärosäten, denna mångfald är av stor vikt för oss svenska studenter. Genom att ha möjlighet att lära känna och umgås med studenter från olika delar av världen så utvecklar vi vår kunskap om omvärlden och bygger upp ett internationellt nätverk av kollegor och vänner. Det är på tiden att vi som har det bra ställt tar ansvar för vår omvärld!

Inga kommentarer: