måndag 15 april 2013

Dags att ansöka!


Idag är det sista dagen att ansöka till olika högskoleutbildningar inför hösten. Att välja nya kurser eller program är ofta förknippat med en stor nyfikenhet på vad man faktiskt har sökt till. Vad kommer det innebära, hur kommer utbildningen vara strukturerad och passar den verkligen mig?

Alla utbildningar har inte komplett information om kring detta, visserligen finns det alltid kontaktpersoner för alla utbildningar, men om man snabbt vill kunna bestämma sig, blir besluten svårare att fatta som situationen ser ut nu.

Vi i Akademikerförbundet SSR:s studentrådsstyrelse anser att alla högskolor och universitet tydligt ska beskriva exempelvis hur många lärarledda timmar per vecka som deras kurser har. Detta för att blivande eller nuvarande studenter på ett enkelt sätt ska kunna jämföra olika utbildningar och välja de som passar deras behov allra bäst. En del studenter kanske föredrar mer egenstudier, medan andra vill ha mer lärarledda timmar för att tillgodogöra sig kunskap.

Antalet lärarledda timmar är även hjärtefråga för oss samhällsvetare, eftersom många utbildningar har relativt få lärarledda timmar per vecka. Vi anser därför att det borde införas ett minimumkrav på 15 lärarledda timmar per vecka, då man oftast inte kan lära sig allt från kurslitteraturen och kan behöva ledning av en lärare. Detta minimumkrav är inte tänkt att inkludera praktik- och examensuppsatskurser.

Svårigheterna för högskolorna och universiteten att nå upp till dessa 15 timmar per vecka, beror i stor utsträckning på resursfördelningssystemet för högskolor och universitet i Sverige. Genom resurstilldelningssystemet fördelas generellt sett mindre pengar och resurser till samhällsvetarutbildningar i jämförelse med naturvetenskapliga utbildningar. Detta blir särskilt uppenbart när ”mjukare” utbildningar även läggs ner.

Med en rättvisare resursfördelning till samhällsvetenskaplig utbildningar ökas statusen för dessa utbildningar och i längden gynnas den svenska välfärden som många samhällsvetarstudenter kommer bidra till. 
All utbildning börjar dock först med att ansöka!

Soliga vårhälsningar,
Karolin Johansson, Akademikerförbundet SSR studentrådetsstyrelse

Inga kommentarer: