fredag 5 april 2013

Framtiden är vår – och den blir bara ljusare


”Sjung om studentens lyckliga dar... Å den ljusnande framtid är vår.” 
  Så ljuder, som så många vet, den traditionella studentsång som inte bara sjungs vid gymnasieelevers studentexamen utan även av akademiker vid lärosäten runt om i landet.
  För mig är det lätt att betrakta innebörden av denna sång som ett slags karriärmässig påminnelse om vad som komma skall: en spännande och utvecklande tid som yrkesverksam, där man tack vare sin utbildning får möjlighet att använda sin kompetens där den är som mest eftertraktad. Vägen dit kan dock vara krokig, vilket åtminstone jag som student blir påmind om dagligen.

Rent ekonomiskt är studietiden inte så lätt, vilket säkert du som studerar också kan intyga. När man sedan jämför sin egen ekonomiska situation med någon bekants som har tagit ett mindre kvalificerat jobb i stället för att studera, och som därigenom erhåller en högre inkomst, blir det extra tydligt. Det är då svårt att inte känna ett sting av avund över kamratens betydligt stabilare ekonomi.
  I sammanhang som detta hamnar man lätt i diskussioner om extrajobb. För ett flertal av mina vänner har det blivit mer eller mindre ett tvång att skaffa ett extrajobb för att rent ekonomiskt klara av att fortsätta studera.
  Så tycker varken jag eller någon annan i Akademikerförbundet SSR:s studentråd att det ska behöva vara. Vad vi som studenter ägnar oss åt är studier på heltid, vilket gör att vi inte ska behöva arbeta parallellt under studietiden. Det ska givetvis vara en möjlighet för dem som vill, men absolut inte ett krav för att ekonomin ska gå runt.

Trots den tillfälliga ekonomiska svacka som många studenter upplever är det viktigt att fokusera på vad man med hjälp av sin utbildning i det långa loppet faktiskt får. En utbildning är en investering i dig själv, och den kommer att ge återbetalning så småningom. Det är det som vi i Akademikerförbundet SSR:s studentråd och hela vårt förbund jobbar för; att din utbildning ska löna sig. Det ska löna sig att lägga ner tre eller fem år på studier och det ska visa sig i form av en lön som motsvarar din kompetens.

Utbildningen kantas av ögonblick av såväl lycka som påfrestningar och på lång sikt är den ett av ditt livs viktigaste verktyg. Även om ekonomin har sett ljusare dagar så är det tillfälligt kritiska ekonomiska läget bara ett litet gupp på landsvägen. Och när det känns som om guppet håller på att stjälpa hela din last ska du höja blicken och titta mot de blå bergen i horisonten. Om du tittar riktigt noga ser du hur vägen svänger runt ett krön en bit längre fram. Bakom det krönet väntar en nedförsbacke, utan gupp. Det lovar jag.
  Den ljusnande framtiden stundar faktiskt bakom hörnet. Och det bästa av allt är att den är vår.

Mikaela Lindberg,
Ledamot i Akademikerförbundet SSR:s studentråd

Inga kommentarer: