söndag 17 mars 2013

För ett bättre svenskt utbildningsväsende


Många av oss har läst Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask under den senaste veckan. Hans djup gripande artikel har synliggjort de rasistiska strukturer som blivit alltför accepterade i samhället och detta har han gjort på ett sanslöst bra sätt. Den rasistiska strukturen förstärks av exempelvis främlingsfientliga partier men även genom att ”grupper av människor” pekas ut som problemet.

Att den rasistiska strukturen gör sig påmind även på universitet och högskolor är inget nytt. Människor med utländsk härkomst, utseende eller namn har allt som oftast behandlats annorlunda eller diskriminerats av lärare och medstudenter. Ett exempel på detta är den omtalade lektorn på Uppsala universitet som kallat en student för ”Mohammed från Mecka” i ett mail som skickats till studenten. Att läraren skulle kalla detta för ett ”skämt” är helt absurt och en känsla kryper fram som säger att detta bara är toppen på isberget. Den rasistiska strukturen gynnar inte mångfalden av studenter från olika bakgrunder och socioekonomiska situationer på högskolor och universitet. Utan en god mångfald försämras erfarenhetsutbytet mellan studenter och mellan studenter och lärare, vilket kan leda till en försämrad kvalité på utbildningen.

Det krävs en reform i det svenska utbildningssystemet för att på ett bättre sätt bemöta studenter med olika bakgrunder. För utbildning är inte bara till för unga, blonda och blåögda, utbildning är till för alla och det är dags att den rasistiska strukturen uppmärksammas i utbildningsväsendet för att på ett bättre sätt locka till sig människor som missgynnas av systemet eller har färre möjligheter till en akademisk utbildning.

Studentrådetsstyrelse Akademikerförbundet SSR

Inga kommentarer: