söndag 3 mars 2013

Bakom kulisserna på Malmö Högskola


Plötsligt och utan förvarning fick tidigare folkhälsostudenter på Malmö Högskola reda på att kandidatutbildningen skulle ha uppehåll på okänd tid efter att kullen som startar 2013 har avslutat sin kandidatexamen.

Chocken över detta uppehåll är stor bland många nuvarande och före detta studenter, eftersom utbildningen enligt Högskoleverket har god kvalitet i undervisningen och dessutom har haft relativt många sökande varje år. När nuvarande studenter tillfrågades om hur mycket de visste om högskolans planer för utbildningen, var det skrämmande lite de fått reda på till en början. De plötsliga förändringarna hade inte förankrats med studenterna och lärare som försökte förklara vad som skedde, anklagades av skolans dekan för att sprida ”falska rykten”. Medan det hela egentligen handlade om att lärare och studenter fått olika direktiv om vad som komma skall… studenterna skulle bli lugnade och en del av lärarna ska gå i pension, det var Malmö högskolas lösning. För än så länge ska det officiella beslutet komma senare under våren 2013 om hur det faktiskt ska gå. Dock verkar det onekligen som att många beslut redan är tagna, åtminstone om antagningsstoppen.

Och varför bli upprörd över ett utbildningsantagningsstopp? Jo, för det medverkar till att en relativt okänd utbildning som folkhälsovetenskap fortfarande är, förblir okänd, då färre kommer ut på arbetsmarknaden och bidrar till förståelsen av de många kompetenserna som vi faktiskt besitter efter avslutad utbildning. Dessutom så är det bara att hålla med forskarna Ulrika Holgersson och Helena Tolvhed om att det är sorgligt att Malmö högskola nu verkar sluta satsa på många ”mjuka” ämnen där fler kvinnor generellt sett är professorer och lärare. Och varför överger Malmö högskola sin specialisering på socialt engagemang? Det handlar uppenbarligen inte om pengar då de istället satsar på ämnen som ekonomi, IT och affärssystem. Istället för ett minst sagt oplanerat antagningsstopp av programmet, borde Malmö högskola aktivt arbeta för att synliggöra behovet av folkhälsovetares kompetens på arbetsmarknaden.

Akademikerförbundets SSR: s studentråds styrelse,
Karolin Johansson  

Inga kommentarer: