torsdag 9 april 2009

Studiesociala utredningen

Många äro de röster som höjts om studiesociala utredningen. Jag har ännu inte kommenterat den här på bloggen, däremot har jag och Förbundsordförande Christin Johansson gjort ett gemensamt uttalande. Som jag väljer att publicera så länge:

Den studiesociala utredningen har nu presenterat sitt förslag. Utredningen föreslår inte några dramatiska förändringar utan ett antal justeringar, de flesta i rätt riktning.
- Det är naturligtvis positivt att utredningen föreslår en höjning av studiemedlen med 400 kr, men det är för lite. Det behövs en betydligt kraftigare höjning för att studenterna inte längre ska ligga under fattigdomsgränsen, säger Jenny Grenander, ordförande för Akademikerförbundet SSRs studentråd, men det avgörande är att också regeringen faktiskt föreslår en höjning.
- Vi är också mycket nöjda med att utredningen föreslår tydliga förändringar för fribeloppet. Vi välkomnar förslaget om att avskaffa fribeloppet för lånedelen och att kraftigt öka den för bidragsdelen, säger Jenny Grenander.
Studiesociala utredningen förslår att det ska införas en snävare tidsgräns för hur länge man får ha studiemedel. Den föreslås bli 4 år, 36 månader, för heltidsstudier. Och 7 år för läkarstuderande och studenter på mastersprogram.
- Jag är tveksam till en sådan gräns, säger Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR. Vi tror inte att den kommer att ha några positiva effekter på genomströmning, däremot kommer den att öka den negativa pressen på studenterna. Istället tror vi att bättre studie- och yrkesvägledning, mer lärarledd tid och ökad kvalitet i utbildningen är vad som behövs för att fler studenter ska ta examen snabbare.
- Akademikerförbundet SSR är oroliga för att utredningen inte lämnar förslag som på allvar försöker möta problemen med snedrekryteringen till högskolan. Det är fortfarande så att föräldrarnas ekonomi och studieerfarenhet har störst betydelse för om barnen ska studera vidare på högskolan. En rejäl höjning av studiemedlen där lånedelens andel är hälften skulle ha stor betydelse för att minska den sociala snedrekryteringen till högskolan, säger Christin Johansson.

Inga kommentarer: