måndag 5 september 2011

Släpp in facken på universitetet!

Idag kommer senaste numret av Götheborgske Spionen som riktar sig till studenter och anställda på Göteborgs Universitet. Studentrådets ordförande Edvin Boije skriver där om problemen fackförbunden har att få tillgång till universitetet.


Debattinlägget i sin helhet:

Släpp in facken på universitetet

I senaste numret av Spionen gick det att läsa en kortare notis om hur fackförbundet Akademikerförbundet SSR i en skrivelse till regeringen kritiserar flera lärosäten, bland annat GU. Kritiken grundar sig i att ett flertal lärosäten, efter kårobligatoriets införande, starkt begränsat fackförbundens tillgång till högskolornas lokaler och möjligheten att i samband med föreläsningar informera om fördelarna med att gå med i facket redan som student.
På Göteborgs universitet och i synnerhet den samhällsvetenskapliga fakulteten, vars studenter numera företräds av Göta studentkår, har fackförbunden länge varit helt utestängda, både från att informera och använda institutionens lokaler. Då det råder oklarheter i vem som äger frågan och då varken Göta eller Haga studentkår, som tidigare företrädde samhällsvetarna, kunnat visa på ett formellt beslut har man helt enkelt tagit saken i egna händer. För att få lov att affischera och träffa studenter i skolans lokaler tar man istället betalt för att fackliga, icke vinstdrivande
organisationer skall få informera om ett fackligt medlemskap som i princip är gratis.

Skälet till att Göta studentkår inte tillåter fackföreningar att informera i samband med föreläsningar är de få lärarledda timmar de samhällsvetenskapliga utbildningarna har till förfogande. Då flera fackförbund vill in och informera menar man att man "helt enkelt inte har råd".
Sanningen är att det finns högst tre förbund som riktar sig till samma grupper studenter vilket i värsta fall innebär ungefär femton minuter facklig information per termin.
Kåren gör studenterna en björntjänst genom att stänga ute fackföreningarna från universitetet då de få resurser och lärarledda timmar som drabbar de samhällsvetenskapliga utbildningarna är frågor som fackföreningarnas studentsektioner driver aktivt.

Ett av de främsta skälen till medlemskap i kåren är enligt Götas hemsida: "Tillsammans kan vi påverka. När studenterna tillsammans sätter sig vid förhandlingsbordet är vår röst stark och svår att ignorera" Vi håller helt och hållet med och vår stora förhoppning är att vi i framtiden framgångsrikt kan driva frågor, student­kårer och fackföreningar tillsammans. Liknande samarbeten finns det i Sverige många exempel på och inte minst samarbetet mellan SFS och SACO studentråd.
I slutändan kämpar vi för samma saker. Att utbildning skall löna sig, mer resurser, fler lärarledda timmar och inte minst ett socialt trygghetssystem som även omfattar studenter. Det skall inte krävas ett regerings­beslut för att få engagerade studenter att samverka!

EDVIN BOIJE, ORDFÖRANDE
AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR STUDENTRÅD

Inga kommentarer: