måndag 21 september 2009

Bra men mycket kvar. Kommentar till budgetpropositionen

Idag kom regeringens budgetproposition. Flera välkomna förslag finns på området som rör högre utbildning, men på många ställen måste också mer göras och det finns flera brister, enligt min mening på följande områden:

***

Höjning av fribeloppet: mycket bra!
Från den 1 januari 2011 kommer fribeloppet att höjas med 30.000 kronor. Det är på det stora hela positivt; studenter som har förmånen att få jobb under sommarmånaderna behöver inte oroa sig för att tjäna för mycket, det öppnar upp för möjligheten till att arbeta under terminen och därmed få arbetslivsanknytning. Däremot finns det i en fara i ett ensidigt fokus på fribeloppet som sådant, då man som Anders Borg, resonerar att studenter ändå inte behöver sin tid för studier utan minsann borde kunna jobba också. För de studenter som har det lättare för sig och är infödda i akademiska hem går det möjligen bra, men för de studenter som kommer från såkallade studieovana hem, är det av högsta vikt att man också har tiden till studier. Därför måste största fokus fortfarande ligga på studiemedelsnivåerna. Det är vidare ett inte särskilt kvalificerat antagande att studenter med barn inte har särskilt mycket tid över till extraarbete.

Det är också synd att alliansen inte vågar driva på högskolorna i arbetet med att införa ett treterminssystem, vilket skulle ta bort en stor del av problematiken. I motionstiden under 2007 svarade utbildningsutskottet på en motion om införande av ett treterminssystem att "varje lärosäte sedan början av 1990-talet självständigt kan besluta om läsårets indelning i terminer" och sade samtidigt att ett sådant system skulle "öka genomströmningen av studenter, leda till ett mer effektivt utnyttjande av högskolans resurser samt förbättra studenternas ekonomiska situation". Man menade dock att det är upp till lärosätena själva, men jag är övertygad om att det krävs påtryckningar för att högskolorna skall våga ändra ett så cementerat system. Se betänkandet (slutet av sid. 28 och början av sid. 29).

Men på det hela taget är grundändringen av fribeloppet trots allt mycket bra.

***

Höjning av studiemedlet: ser bättre ut än vad det är
Så har nu studiemedlet ÄNTLIGEN höjts, i enlighet med vallöften. Höjningen är totalt 390 kronor av lånedelen, och 40 kronor som bidragsdel. Men på grund av att prisbasbeloppet kommer att sänkas följande år, så kommer den totala höjningen enbart bli cirka 350 kronor, där en stor del fortfarande kommer att vara lån. Det motsvarar för det första inte de summor som enligt SFS beräkningar är det som studenter behöver för att kunna klara sig, och för det andra så kommer studenterna att låna den största delen. Det är en förutsättning att regeringen ser till att balansera upp bidraget i förhållande till lånet genom att höja bidragsdelen. Men det är ändå en signal till landets studenter att studier skall vara värt att investera i.

***

10.000 nya högskoleplatser: en början
Det är positivt att regeringen äntligen ser vikten av utbildning, vilka möjligheter de medför, och att fler ges möjlighet till att studera vidare. Alla skall ha samma praktiska och ekonomiska möjligheter att läsa vidare. Däremot saknas, som bland annat Christin Johansson, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR, anger, ett vidare perspektiv som gäller kvaliteten i utbildningen. Det får inte vara så att det är fundementalt olika villkor för de som studera på olika orter. Men i sak är det en positiv attitydförändring från regeringen.

***

Studieavgifter för utländska studenter: skandal!
Regeringen aviserade föregående vecka att man tänker införa studieavgifter för medborgare som kommer från områden som ligger utanför EES-området och tvinga dem betala för sin utbildning. Det går emot hela idén om en samlad kunskapsnation med möjlighet till utbildning för alla. Att avgifter införs överhuvudtaget kommer med stor sannolikhet att leda till att avgifter införs även för svenska och europeiska studenter och att Sveriges konkurrenskraft minskar. Det är inget fel i att studenter vill studera här, vid en högkvalitativ utbildning. Sverige skall stå upp för den solidariska grundidén, och att diskriminera bort vissa studenter från svensk utbildning framstår som mycket märkligt i den kontexten. Högre utbildningar gynnar samhället, samhällsekonomin, och sprider en god bild av Sverige. SACO Studentråd sammanfattar resonemangen kring varför högre utbildning i Sverige skall (inte bör) vara möjliggjord för alla i artikeln Utbildning skall vara kostnadsfri. Det handlar om ett helt samhälle och grundtanken om allas lika möjlighet, det kan enligt mig inte få handla enbart om individen och att de som har bättre förutsättningar är de enda som får chansen att läsa vidare.

Det är helt enkelt fruktansvärt pinsamt att Sverige pratar om att vara en ledande kunskapsnation, men samtidigt slår ut möjligheter för studenter att ta del av den högkvalitativa utbildning som finns. 2007/2008 läste cirka 280.000 studenter (sid. 129) på högskolor i Sverige, av dem var runt 30.000 utländska studenter. Alltså kring 10 % av den totala studentpopulationen blir ALLA internationella studenter i Sverige tillsammans! Se även SCB/HSVs siffror (sida 6.) Värt att notera är också att flera stora högskolor sågar förslaget. Underkänt till regeringen och dags för omtenta i frågan, eller i vilket fall en klar omvärdering.

För kloka inlägg i frågan, se SFS, En (avgifts)fri utbildning! och Lisa Gemmels inlägg som svarar på DN:s ledare, Onämnbara avgifter.

***

Avslutningsvis är det positivt att studenter uppmärksammas, och att man nu också förstår vikten av möjligheter till utbildning i samhället.

***
Se vidare:

SFS, pressmeddelande,
Kakan måste bli större om vi ska vara en kunskapsnation i världsklass
SFS, Höj studiemedlet nu!

Akademikerförbundet SSR, pressmeddelande, Förbundet välkomnar satsningar på kommuner men oroas över den stigande arbetslösheten och utebliven höjning av a-kassan

SACO Studentråd, pressmeddelande, Studenter uppmärksammas i höstbudgeten
SFS och SACO Studentråd, Bevara den avgiftsfria högskolan!

Dagens Nyheter menar på att studenterna är vinnarna, artikel;
Vinnare och förlorare i höstbudgeten

Dagens Nyheter, debatt, 350 kr mer i månaden för studenterna nästa år

Regeringen, faktablad, Satsningar inom högre utbildning och forskning
Regeringen, faktablad, Höjda studiemedel och höjt fribelopp
Regeringen, pressmeddelande, Stora satsningar på Sverige som kunskapsnation


budgethälsningar
Nils

Inga kommentarer: