tisdag 24 november 2009

Saco Studentråds kongress, nu är det dags!

Efter förbundsstyrelsemötet (se nedan) fortsätter veckan i Stockholm med (äntligen!) Saco Studentråds kongress.

Tyvärr kommer inte vår kandidat till styrelsen, Lina Svensson, att ha möjlighet att ställa upp i valet av styrelse där hon var föreslagen som ledamot (sid. 117). Detta resulterar i att det kommer att finnas en plats "ledig" (med utgångspunkt i valberedningens förslag) till styrelsen, och vi kommer naturligtvis försöka med att få in en kandidat ifrån förbundet där! Skulle du själv råka vara studentmedlem och intresserad så ring till mig direkt, på tfn 0706-356492. Flera andra förbund är redan på hugget i frågan, bland annat Naturvetarna.

Vi kommer också att bli en något reducerad skara då vi haft ett par bortfall från vår delegation på grund av olika händelser. Vi som nu kommer att åka till kongressen är nu tre av de ursprungliga: undertecknad, Anna Högmark och Samuel Kaufman. Vi kommer naturligtvis göra vårt bästa för att representera Studentrådet och för att få igenom våra motioner (sid. 4 och framåt för index för samtliga motioner)! Styrelsen har i förhållande till många andra sektioner gett oss stöd i ganska många av våra förslag, bland annat har man ÄNTLIGEN tagit till sig av kritiken av den tidigare helt rabiata skrivningen rörande Flexicurity (motion 25, sid. 93) och har nu istället en balanserad skrivning som får bort oss från den infekterade och politiserade debatten rörande lagen om anställningsskydd, LAS, för att nu istället fokusera på det viktiga som borde vara det som diskuteras: inkörsportar till arbete för studenter. I sammanhanget bör en undersökning nämnas som mitt hemmaförbund gjort, där det visas att en förkrossande majoritet av ungdomar av idag vill ha ett tryggt arbete. Låt oss därför sluta med infektionsdebatten.

Där vi fick mest mothugg i våra motioner var i de studiesociala frågorna, men där hoppas vi kunna få igenom en hel del på kongressen. Det är naturligtvis av största vikt att de studiesociala skrivningar skärps och att den studiesociala tryggheten för studenter garanteras, detta var ju en två frågor som vårt årsmöte beslutade skall vara fokusfråga för oss att arbete med i år.

I valberedningens förslag (sid. 116 framåt) finns också en föreslagen vice ordförande, som föreslås att väljas istället för att nu sittande som också kandiderat omvals. Jag får anta att valberedningen har övervägt förslaget noga. Naturligtvis har vi i Studentrådets styrelse diskuterat förslaget, men med strategiska överväganden i bakhuvudet är det bäst att tillsvidare avstå från att öppet diskutera vad vi sagt. Men naturligtvis fokuserar vi på det som kan skapa ett stark Saco Studentråd som bevakar studentmedlemmerna i Akademikerförbundet SSR:s intressen.

*

Jag och Anna kommer att sammanstråla i Stockholm på fredag eftermiddag, där vi förhoppningsvis på kvällen också kommer att träffa ett par andra studentsektioner för diskussion och samkörning i olika frågor. Samuel sammanstrålar med oss tills kongressens start. Nu håller vi tummarna att vi får en lyckad kongress där många av våra frågor drivs igenom!

*

Då Dizzie Rascal som rekommenderats i tidigare inlägg inte var helt uppskattad, rekommenderar jag nu istället Sveriges bästa rock n' roll låt, antingen som pepp inför kongress, energikick vid ett tråkigt jobb eller inspiration för att göra det där du tänkte att du skulle gjort för tre år sedan men inte vågat eller orkat ta tag i. Enjoy!

*

PS. Har febrilt försökt att få mitt Twitter-konto att fungera så att det går att uppdateras med mobilen, men det har inte fungerat. Jag hoppas att det hinner ordna sig i veckan, om så kommer det att uppdateras flitigt från kongressen och i andra fall så återkommer jag med rapport om kongressen nästa vecka. DS.

Inga kommentarer: