torsdag 25 mars 2010

En snedvriden sexualitet. Har inte vi kommit längre?

Jag mår fortfarande fysiskt illa efter att sett gårdagens Uppdrag Granskning, som i korthet handlar om hur en hel bygd hetsat MOT ett våldtäktsoffer, medan förövaren - dömd två gånger i både tingsrätt och hovrätt - försvarats. Både dessutom enligt lagens mening barn. Det gjorde mig så illa berörd att jag inte orkar skriva allt för mycket, men några saker måste sägas:

* Myten om horan lever.

Det verkar svårt för en bygd att tro att något sådant hemskt skulle kunna hända på en skola av en så "snäll" kille. Som om det vore tjejens fel klandras hon för att blivit våldtagen. Mannen släpps - trots fällande dom(mar) - och vinner förtroende. Tjejen stämplas som hora när det är hon som är den utsatta.

* Gruppmekanismer och lynchmobbar. Värderingsarbete kan inte underskattas.

I Dürrenmatts pjäs, "Besöket av den gamla damen", som skrevs efter nazisternas fall, handlar det om hur en hel bygd sätt i massgrupppsykos då de alla kommer att få pengar av damen Clare Zachanassian genom att skjuta en annan person, vilket de också till slut gör. Pjäsen diskuterar indirekt hur nazisterna lyckades sätta igång mekanismer i människor så att de begick de handlingar de gjorde. Trots att de vet att vad de gör är fel, blir gruppsykosen så stor att de blundar för saken och istället ser till sin egen grupp. Mentaliteten blir: "gör man det tillsammans gör man inget fel för andra gör det." Nu har naturligtvis ingen i programmet skjutit någon eller skulle på något sätt vara nazister, men samma grupphets och mekanismer visas. Plötsligt efter inslaget har ingen gjort något, ingen sett någonting. Det är därför det är så otäckt, för den kollektiva tystnaden gör att ingen heller bär ansvaret. Det är efter Uppdrag Granskning man blir tysta, för då vågade plötsligt någon stå upp för de utsatta brottsoffren och därmed mot gruppen.

I de fallen är det viktigare än någonsin annars att vuxenvärlden och ledande företrädare (lyssna på prästens kommentar...) står upp för det demokratiska samhällets värderingar. Just när det är som allra jobbigast är det också som allra viktigast, i annat fall tillåts grupphetsen att fortsätta tills det som i det här fallet formuleras som rena hot och i förlängningen ännu värre. Vi har säkert alla varit med om i grupper där det blir en viss jargong, och när man inte tycker den är okej får man höra att man "får ta det", "det är ju bara skoj". Nej, det är inte alls skoj pucko. Någon måste ta ansvar och någon måste framförallt ta ansvar för värderingsarbetet.

* Ett nej är ALLTID ett nej.

Jag tror det var Magnus Betnér som en gång sade att om en tjej ligger med 999 killar så har hon all rätt att göra det, utan att bli klassad som lössläppt, hora etc., men om hon sedan säger nej till nummer 1000 så gäller det nejet. Oavsett hur hennes bakgrund ser ut. Vilket ju är så självklart att det inte skall behöva nämnas, men uppenbarligen är det fortfarande provocerande med att kvinnor har sex, vilket säger något om att jämställdheten sorgligt nog fortfarande har mycket lång väg att gå.

* Vem hälper det?

Den sista frågan är att det orimligen kan bidra på ett positivt sätt till en förövares rehabilitering om en hel bygd hetsar mot brottsoffret och anklagar offret för att ha fel - detta trots DNA-bevisning. Legitimiteten för brotten späs på, och om man inte gjorde något fel senast, varför skulle det då vara fel om man gjorde det igen? Ett rättssamhälle grundas också på principen om att man är fri efter avtjänat straff. Frågan är hur det skall gå till här när allt finns att hitta med ett klick på internet.

*

Jag blir både förargad och förskräckt av inslaget, som är tragiskt för alla inblandade, men det värsta är ändå att byn med all sannolikhet inte är ett stort undantag i Sverige. Vi känner alla småstaden och dess inskränkningar. Att arbeta med värderingar är ett litet, litet steg som måste göras för att öppna upp samhället. Det som händer i Bjästa kan hända precis var som helst.

De som behöver arbeta med värderingsarbetet lär knappast läsa den här eller andra bloggar. Alla måste jobba mycket hårdare med det. Bjästa är inte bara det utan din hemstad eller min hemstad. Uppmana dem som inte gör det till det.

Läs:
trollhare - Bjästa finns överallt
Aftonbladet, Kerstin Weigl - En våldtäkt på toa är också på riktigt
Lisa Mattson - En riktigt schysst kille, Beatrice Ask, kvinnor som säljer sex är inte skändade

Köp:
Katarina Wennstam - Flickan och skulden

Citat från Lisa Mattsons blogginlägg:
Rektorn på skolan där flickan och pojken gick pratar i Uppdrag granskning om att man bestämt sig för att förbli neutral. Det skolan förhåller sig neutral till är alltså att svenskt rättsväsende fastslagit att ett barn har blivit våldtaget inne på toaletten, och att det barnet nu blir utmobbat av de andra eleverna.

*

RIDÅ.

Det minsta samtliga personer som innehaft ledande positioner inom olika organisationer, kommuner etc. borde göra i den här frågan är att be om ursäkt. Läs Härnosands stifts pressmeddelande om saken och uttalande från prästens församling Nätra-Sidensjö.

/Nils

Inga kommentarer: