fredag 26 mars 2010

(S) är knappast bättre än Krantz och Regeringen

Noterat att även Socialdemokraterna nu gett sig in i kvalitetsdebatten. Det är lovvärt, men man säger egentligen inte särskilt mycket. Dessutom kan man lätt få intrycket i debatten att alla förslag skulle vara från nuvarande Regeringen. Det är verkligen inte fallet.

I texten förmår jag mig till att se två saker man säger sig vilja:

I flera år har representanter för studenter, lärare, rektorer och ansvariga myndigheter arbetat hårt och seriöst för att komma fram till ett långsiktigt hållbart förslag med bred förankring /.../ Hela utbildningen, inte bara sluttampen, ska bedömas. Regeringen har valt att kasta dessa förslaget i papperskorgen och vill istället begränsa granskningen av kvaliteten till att läsa examensarbetet och låta studenterna berätta långt senare vad de tyckte om sin utbildning. Detta menar vi är ett misstag.

samt:
För oss är akademisk frihet mer än bara avreglering och privatisering, det handlar också om att ge reellt inflytande och visa respekt för rektorernas, lärarnas och studenternas åsikter. Vi kommer inte heller att acceptera resursfördelningssystem, vare sig på utbildningens eller forskningens område, som är konstruerade så att vinnarna och förlorarna är givna på förhand. Kvalitet ska mätas på lika villkor.

*

Det är hedrande (S) nu lovar att stå emot förslag som kritiserats hårt. Samtidigt är det oklart vad man egentligen vill. Man skall bland annat "lyssna". Ett sådant sätt vore att ja... just det, lyssna och ge förslag därefter. Man menar att nuvarande förslag är ett misstag, och att kvalitet skall mätas på lika villkor, men man säger inte hur "kvalitet skall mätas på lika villkor".

*

MEN: när (S) plockar bonuspoäng på kritiken mot Regeringens förslag bör påpekas är att det var (S) som initierade idén i Sverige om studieavgifter för utomeuropeiska studenter vilket den borgerliga regeringen nu genomför. Det är i särklass det värsta förslaget som nu lagts, i de andra finns trots allt möjlighet att gå in och ändra i. Men kommer studieavgifterna så lär de stanna. (S) hann göra en stor utredning (SOU 2006:7). (S) är till och med fortfarande för idén, i de politiska riktlinjerna från kongressen 2009 finns de inte helt obetydliga raderna: En högskola utan avgifter för inhemska studenter är grunden för ... [social rörlighet] (sid. 55) Det betyder att man helt öppnar ut för studieavgifterna för utländska studenter. Bland annat körde kongressen över S-studenter.

Reformen med studieavgifter i dess nuvarande förslag förväntas bära sina egna kostnader, "utifrån principen om full kostnadstäckning" (sid. 2), därför reducerar man anslagen som idag finns till utbildningar i förhoppningen om nya intäkterna från avgfterna. Men bland annat SFS har visat att i andra länder har intäkter sjunkit efter att avgifter införts, vilket i det här fallet skulle innebära att de förväntade medlen till kvalitetsutvecklande arbete de facto blir mindre. Mindre resurser till kvalitetsutvecklande arbete generar antagligen inte kvalitet [sic!]

Det är viktigt i debatten att inte glömma att (S) i den delen på intet sätt är bättre än Alliansen. Vad som skulle behövas är tydliga förslag som också lyssnar på kritiken som getts. (S) ger inga tydliga förslag, Regeringen kör över remissinstanserna. Dags för skärpning?

N

Inga kommentarer: