Tre hårda slag mot högre utbildning
På kort tid har regeringen lagt tre propositioner som alla på olika sätt underminerar den svenska öppna, högkvalitativa och demokratiska högskolan.
- Förslaget som regeringen presenterade idag om ökad självständighet för högskolorna innebär att den demokratiska strukturen inom våra universitet och högskolor äventyras, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR. Förslaget innebär att lärare och studenter inte längre ska ha en, av staten, garanterad rätt till inflytande över utbildnings- och forskningsfrågor, utan det bestämmer den lokala högskoleledningen själv från fall till fall.
Igår presenterade regeringen också ett förslag till nytt utvärderingssystem för högre utbildning, helt i strid med högskolelärarnas (SULF), studenternas (SFS och Saco Studentråd), högskoleledningarnas (SUHF) och faktiskt också expertmyndighetens (Högskoleverket) åsikter. De var alla överens om ett annat sätt att mäta kvalitet och koppla ihop resursfördelning med utvärderingar för att långsiktigt höja kvaliteten inom svensk högre utbildning. Regeringens förslag är både dåligt underbyggt och undermåligt förankrat i verksamheten och kan komma att riskera kvaliteten inom den högre utbildningen.
- Studenter investerar, på många olika sätt, mycket i sin utbildning. Vi kan därför inte stillatigande se på hur deras utbildningars kvalitet äventyras när deras åsikter inte ges utrymme. Inte minst kommer det att bli tydligt för de utbildningar, framförallt inom samhällsvetenskap och humaniora, som har få föreläsningstimmar. De studenterna riskerar att bli helt utlämnade till de korta stunderna som enda möjlighet att påverka, säger Nils Jobring, Studentrådets ordförande.
Men det värsta slaget mot själva grundtanken i den svenska högskolan, kom ändå för några veckor sedan när regeringen presenterade sin proposition om att införa avgifter för utländska studenter inom högre utbildning i Sverige. Visserligen gäller förslaget just nu enbart studenter från länder utanför EES-området, men det är en uppenbar risk att det blir avgifter för alla högskolestuderande. Alla andra europeiska länder som infört avgifter för utländska studenter före 2006 har också infört avgifter för landets egna studenter.
- Regeringens verklighetsförankring är klart begränsad när man tror att man ska kunna få in 500 ˆ 600 miljoner kronor från utländska studenter. Det är de pengarna som bland annat ska finansiera det kvalitetsutvärderingssystem som regeringen idag föreslår. Kvalitetspropositionen är därmed inte bara dåligt förankrad och underbyggd, utan dessutom undermåligt finansierad. Danmark förlorade 70 procent av sina utländska studenter när de införde avgifter. Sverige lär inte förlora färre, säger Nils Jobring.
- Att regeringen inom loppet av en dryg månad genom tre olika förslag, kan slå undan benen för den svenska högskolans fundament, av tillgänglighet, demokrati och hög kvalitet, visar hur viktig den svenska välfärdsmodellen är att bevara, om det så är i högskolevärlden som någon annanstans, avslutar Ursula Berge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar