torsdag 15 oktober 2009

Att ta ställning MOT idén om ett kunskapssamhälle och lika möjligheter till studier för alla...

... gör Sacos styrelse som idag lade fram sitt svar på de motioner som kommit in. Saco Studentråd har motionerat att

- Saco ska motarbeta införandet av utbildningsavgifter inom högre utbildning för enskilda studenter på grundläggande och avancerad nivå samt inom forskarutbildning
- Saco ska verka för att det skrivs in i högskolelagen att högre utbildning i Sverige ska vara avgiftsfri.

Otroligt nog så säger Sacos styrelse nej till förslaget i sitt svar. Med motiveringen: "Det är inte självklart att finansieringen av alla funktioner helt och fullt ska vila på skattebetalarna" visar styrelsen tydligt att man anser att utbildning skall kunna kostnadsbeläggas. Därmed diskrimineras också de studenter som inte har råd att själva bekosta en sådan. Det är ett hån mot hela studentrörelsen, men det är framförallt ett hån mot de ungdomar som den dag studieavgifter (för så har det blivit i de allra flesta länder där studieavgifter införts för utländska studenter) införs även för svenska studenter, inte kommer att kunna studera vidare bara för att deras föräldrar inte var rika.

Kongressen måste våga ta strid i frågan, och markera det som Saco Studentråd anger i rubriken till sin motion:

Plånbokens tjocklek ska inte avgöra möjligheten till högre utbildning!

/En otroligt besviken och mycket arg Nils.

1 kommentar:

Jon Stenbeck sa...

Hej, Saco-styrelsen skriver inte i sitt svar att den är för avgifter. Så här står det bland annat i svaret:
”Under de senaste årtiondena har den högre utbildningen fått allt fler funktioner. Den svarar för fortbildning av redan yrkesverksamma, den ingår i ett internationellt utbildningssamhälle och den tillhandahåller utbildning som snarast konkurrerar med bildningsförbundens utbud. Det är inte självklart att finansieringen av alla funktioner helt och fullt ska vila på skattebetalarna.”

Jag tycker det är roligt med en debatt och hoppas att frågan kommer diskuteras ordentligt på Sacos kongress den 16-17 november.

Hela svaret finns på http://www.saco.se/upload/Dokumentarkiv/Kongress2009/Motion%205.pdf

Hälsningar
Jon Stenbeck
Sacos kommunikationsavdelning