torsdag 15 oktober 2009

När makten slutar ta hänsyn

Förstår inte hur jag kunnat missa det, men noterade i DN idag att Anders Borg bor i en studentlägenhet i Stockholm. Oavsett regelverket är det respeklöst, och givetvis trams att en minister inte kunde ordnat lägenhet på ett annat sätt. Det är skillnad på att vara en student med en extremt knapp budget (sid. 4 i länkade dok.), och att vara minister i den statliga regeringen. Speciellt allvarsam är detta då söktrycket till högskolor och universitet i höst varit extra stort i lågkonjunkturens spår, och bostadsbristen mycket svår för många studenter, vilket också uppmärksammats medialt (alltså inte bara av intresseorganisationer).

Det är ju nu som regeringen verkligen borde uppmuntra studier. Men för att kunna bedriva studier måste också studenter ges rimliga förutsättning till studentbostäder med priser som man klarar av inom ramen för vad som ges i studiemedel. Bostadsbeståendet bland studentbostäder måste givetvis öka, och det måste finnas just öronmärkta studentbostäder eftersom studiemedelsnivåerna ligger som dem gör: studiemedlet räcker inte ens!

Något regeringen kunde göra direkt är att återföra de regler om ränte- och investeringsbidrag som man tog bort direkt då man tillträdde. Detta för att återigen uppmuntra byggande av hyresrätter. Läs Hyresgästföreningens beräkningar av borttagandet här, och DN:s artikel från oktober 2006, 'Stopp för billiga hyresrätter', här.

Pinsamt, Borg! Dags att flytta för dig, och dags för regeringen att visa att man menar allvar med satsningen på högskoleplatser i höst. En högkvalitativ utbildning innebär inte bara bra utbildning, utan också bra studiesociala villkor för studenterna.

Detta visade bland annat Studentrådets årsmöte, som i maj 2009 tog beslut, om att en av de frågor vi i styrelsen har att jobba med under verksamhetsåret är just de studiesociala frågorna för studenter.

Inga kommentarer: