fredag 16 oktober 2009

Pressmeddelande 091016. Studentrådets styrelse tar ställning mot studieavgifter!

– Alla bör och skall ha samma ekonomiska möjligheter och förutsättningar till högre studier. Vi är emot regeringens förslag om att införa studieavgifter för studenter som befinner sig utanför EES-området, säger Studentrådets ordförande Nils Jobring.

Regeringen tog genom budgetpropositionen i september månad beslut om att från och med hösten 2011 skall högskolor och universitet ta ut studieavgifter från utländska studenter.

– Det finns tre tunga argument emot: beslutet riskerar att på sikt leda till studieavgifter för svenska studenter, avgiftsinförande ökar kraftigt risken för en studiesocial snedrekrytering och det går emot idén om ett kunskapssamhälle för alla. Det blir en politiskt ideologisk markering, som knappast kommer att öka resurserna i någon betydande utsträckning, utan istället skapar en diskriminering av vissa studenter.

– Nu måste Sacos kongress i höst ta sitt ansvar och stärka motståndet i frågan. Det är viktigt att Akademikerförbundet SSR:s delegater där står upp i frågan, avslutar Nils Jobring.

Studentrådets styrelse tog beslut i frågan i början av oktober. Regeringen kommer under hösten att lägga fram en proposition för att ta det formella beslutet.

Inga kommentarer: